Här har vi två personer som betytt mycket för Stockholm Aikikai och för budosporten i Sverige. Sittande i det det fint inredda lilla rummet i dojon har vi Stig Forsberg och Jan Beime.
Via Olof Svensson har fått hjälp från Japan med att tyda “tavlans” text:
På högra raden står det:    「自他共栄」
Och det betyder ”mig och de andra tillsammans välstånd (framgång) ”
På vänstra raden står det:     「精力善X   (sista tecken kan man inte se)」
De första två tecken betyder ”energi” och det tredje tecknet betyder ”god (den goda eller bra)”.

Om vi börjar med Stig Forsberg så tar jag här bara upp det som berör vår klubb SAK. Bifogar länkar för mer info om Stigs insats och livslånga intresse för japan och dess budosporter. Klubben startade som en aikidosektion i Stockholms Judoklubb. Men 1964-12-08 bildades Stockholm Aiki-Kai som en egen klubb. Åren 1964-67 var Stig v.ordf och 1968-69 ordf. Se länkar för Stigs aktivitet för de kommande åren.
Stig hade en bestående “kärlek” till vår klubb. Som pensionär närvarade han mellan 1996-2015 på våra årsmöten och hjälpte bl.a till som mötesordförande. Vid hans 90-årsdag erhöll Stig 1:a dan i aikido (en hedersgradering via Roland H och Thomas v G förtjänst.) Klubben fick flera gåvor av Stig bl.a annat en stor mängd böcker.
Länk: Stockholms Judoklubbs hemsida   https://www.stockholmsjudoklubb.se/sida/?ID=330223
Länk:  Svensk Judo    https://judo.se/2017/06/stig-forsberg-en-svensk-judopionjar-har-gatt-bort/

Vi kan tacka judons intåg till Sverige på 1950-talet för att judoklubbar bildades i de större städerna. I och med det så blev även andra budosporter kända under 1960-talet. I Stockholm fanns en instruktör, Gerhard Gosen, som bedrev träning i dessa. Gosen hade flera elever. t.ex Jan Hermansson, Stig Forsberg, Sven-Yngve Gyllsjö, Jan Beime m.fl.  Historien förtäljer att Gosen 1961 hade fått tag på en aikidobok och han med villiga elever (ex. Hermansson, Beime, Gyllsjö) försökte göra bokens tekniker. Vilket inte gick särskilt bra men ett frö för aikidon i Sverige var nu sått.
För mer info så  länkar jag till en pdf på Stefan Stenudds hemsida. Han har gjort en fantastisk genomgång av akidons historia i Sverige. Den ingår som ett kapitel i hans bok “Aikido – Den fredliga kampkonsten”.  https://www.arriba.se/aikido/Sverige.pdf

Gosen (kunnig i franska) och Beime åkte (1962?) till Frankrike för att träna aikido för T. Abe sensei 6:e dan. I Januari 1963 kom Masamichi Noro 6:e dan från Frankrike till Stockholm och undervisade i aikido hos Gosen. Nu ökade intresset ordentligt för aikido bland ännu fler. Beime gick helt in för denna ny budosport och var hösten 1963 i Frankrike för daglig träning hos M Nakazono sensei 6:e dan.
Nu blev Jan Beime den som drev på utvecklingen av aikido och när Stockholms Judoklubb fick tillgång till en ny lokal i Brännkyrkahallen våren 1964 så följde Beime med och det bildades bl.a. en aikidosektion SJK.
Det var aikidoträning två kvällar i veckan under Beimes ledning. Vid årets slut 1964-12-08 höll aikidosektionen ett sammanträde. På det mötet så beslöts att bilda en självständig aikidoklubb. Nu var klubben “Stockholm Aiki-Kai” bildad, se protokoll för de olika personvalen m.m.
Under 1965 kunde antalet träningskvällar utökas från två till fyra. I september var Nakazono sensei i SAK under två veckor vilket avslutades med graderingar där Beime erhöll 1:a kyu.
År 1966 frågade Beime, Nakazono sensei, om han hade möjlighet att få en instruktör från Japan till oss i Stockholm. Efter mycket formalia så anlände i början av september Toshikazu Ichimura 4:e dan till Sverige. Det blev en kort tillvaro i dojon med Ichimura då samspelet inte avlöpte så bra. Ichimura lämnade SAK och bildade en ny klubb, Minnano, dit flera medlemmar följde med.
Beime körde på och t.ex. under 1967 ville då en mycket känd popgrupp, Ola and the janglers, börja med aikido. Det resulterade i flera stora inslag i svenska tidningar och t.o.m på TV. Bra reklam för aikido.
Efter ytterligare något år så lämnade Beime aikidon helt och blev revisor / ekonomisk rådgivare till flera av Sveriges stora popartister.
Via Stig Forsberg och med hjälp av Tomita & Saito sensei så hedersgraderades Jan Beime till 1:a dan 1984-11-10. Han blev även utnämnd till SAKs första hedersmedlem 1989-09-30.
Hänvisar även här till Stenudds pdf om aikidon i Sverige för mera info detta ämne.